2011. november 4. 19:00 (péntek)

Cserna-Szabó András, Ficsku Pál

zenekar: Balaton

„Az ember az, aki ott ácsorog a metafizikai szakadék előtt, s reménytelen, unalmas, eltakart szemű, hazug, szószátyár és félelemmel teli toporgását létnek hívja. (...) És azt is tudja, ő ezt a szakadékot átugrani képtelen, hát sóvárog, fecseg, unatkozik, hazudik, szerelembe vagy munkába menekül, szóval toporog” – írja Cserna-Szabó András, a groteszk és a gasztroirodalom fiatal mestere. Ezzel a pár sorral akár betájolhatnánk a hetvenes években született fiatal prózaíró nemzedék közérzetét, ám ez a toporgás és a hozzá társuló kamikáze-düh nem csupán őket jellemzi. Ficsku Pál, A videódisznók esete… és a Gyerekgyár szerzője így emlékszik a 80-as évekre: „Lacával, a barátommal, akivel a nagy kúrára készültünk, már volt egy zenekarunk, TSZ volt a neve. Tudtuk, hogy az Európa Kiadó, az URH, a Balaton, a Bizottság, a Trabant idején ez egy kicsit retrográdnak hat, de nem jutott más az eszünkbe, csak az, hogy TSZ. Táncoló Szamovár. Laca elektromos hegedűn játszott, én pedig ipari citerán. Egy vasrúddal vertem egy sorozatgyártott ipari citerát. Egy fellépésünk volt addig ugyan csak, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium C-tornatermében, a harmadik szám után, Banalitások tengere, mélymagyar alapon, kitiltottak.”

 

A Balaton underground zenekart Víg Mihály és Hunyadi Károly alapította 1979-ben. A kezdetekben saját szerzeményeiket, Vető János- és Kozma György-verseket adtak elő a Bercsényi Kollégiumban és a Kassák Klubban. Változó felállásban és formációban azóta is szomorkás rock'n'roll-sanzonokat játszanak. A 1990-es évek végétől a Balaton ef Zámbó István együttesével és fúvósokkal kiegészülve klasszikus nyolcvanas évekbeli Trabant- és Neurotic-számokat ad elő a Balatonra jellemző melankolikus hangvételben. A Tarr Béla-filmek zeneszerzőjeként is ismert Víg Mihály zenekara mai napig megmaradt az, aminek indult: underground klubzenekar.

A zenekar tagjai: Víg Mihály – gitár, billentyűk, ének, Keszei Krisztián – gitár, Magyar Péter – dob, Csimpi – dob, Horváth Gábor – basszusgitár

 

moderator: Lévai Balázs

Balaton   http://www.youtube.com/watch?v=Hs1RFrZfEis