2011. október 14. 19:00 (péntek)

Grecsó Krisztián, Szijj Ferenc

zenekar: Óperentzia

Bár Grecsó Krisztián, a Pletykaanyu és a Mellettem elférsz családregények szerzője – szegvári lévén –közvetlenül a 80-as évek fővárosi underground kultúrájáról vajmi keveset tudhat, a sehová nem tartozásról, az identitás konfliktusairól vagy a kívülállásról annál többet: „Van nekik olyan, hogy haza. / a Foghíjasok, farzsebükben fésű, / egy matricás műbőrdzseki / imbolyog a csalánosba be. Nincs metafora, / nincs titok, és asszem meglelni sincs mit./ Minden, mint az aranyér olyan. / Van egy jel rajtad, akár a többin: / megülsz a szúrós identitáson.” Szijj Ferenc, az este költővendége, hasonlóképp gondolkodik:Így látom meg magam, mozdulatlanul, / feketén. Feneketlen gödör vagyok, / átjáró egy másik faluba, ahol gyantában, / olajban, ökör szemében forog az idő, / újra és újra frigyre lép egymással / fejsze és kaszakő, az egyik a harag, / a másik a félelem, ezt még lehet tudni, / de nevet senki nem mond ki szívesen, / mert hátha az úgy nem teljesen pontos, / inkább a mellkasomba nyúlnak / a mutatóujjukkal, hogy én majd / a legvégén következem. // És amíg fordulok, megtömöm / fűvel a zsebeim, a talpam alá, / bele a bakancsomba, földet teszek, / a számba egy követ, minél nagyobbat.

 

Az Óperentzia 2005 decemberében alakult, nyíregyházi gyökerű, ma már budapesti bázisú zenekar, mely nevét a hazai népmesék elképzelt vidékétől kölcsönözte. Legközelebbi zenei rokonsága idehaza leginkább a Korai Öröm vagy a Colorstar. Stílusát, zenéje összetevőit egyszerre inspirálta a hatvanas évek funkja, televíziós gyermekműsorok zenéje, a downtempo és a trip-hop monotonitása, az elektronikus tánczene lüktetése, a jazz improvizatív jellege, az evokatív filmzenés hangulatok. Az együttes alapvetően elektronikus stúdióhangzása ellenére vérbő rockzenekarként viszi színpadra repertoárját, és egy afféle egész éjszakás parti ígéretével hívja táncba közönségét.

A zenekar tagjai: Dimanovski Natalie – ének, Bánházi Gábor – dob, Domokos Tibor – szintetizátor, Fábián Tamás – basszusgitár, Márkus Gyula –  vizuál

 

moderator: Lévai Balázs