2011. október 21. 19:00 (péntek)

Marno János, Solymosi Bálint

zenekar: Kistehén

A Nárcisz-versek és az Árnyékolástechnika szerzői találkoznak ezen a könnyűnek semmiképp sem ígérkező estén. Marno János 1987-ben debütált együtt.járás című verseskötetével, mely idő tájt Solymosi Bálint – aki építészként, illetve képzőművészként indult – lapot szerkesztett Szegeden. Amióta az írás elengedhetetlenül szükségesnek tűnik számomra, az ’79 nyara. Éjszakai motorozásra indultunk egy nálamnál fiatalabb barátommal; nagy sebességgel kisodródtunk az útpadkára, és röpültünk vagy 20 métert, ő a helyszínen meghalt” – nyilatkozta egy interjúban a 80-as évekről. Nem kevésbé derűs Marno János világa sem: „s koponyámban a szörnyű neszek, / mert nem érte mégsem a golyó, / nem is jöhetett volna jobbkor, / kúszhatnék már az alagútban, / melyet a torkomon keresztül / fúrt kimenetül a tarkómba, / ütött, mondhatnám, mint az óra, / s nem pedig hordanom irhámban / repeszeit, szemem meresztve / szavamra, mellyel összefolyik.” Az est hívósorára reflektál Solymosi Bálint verse is:Nem mindegy, hol járunk, akárhogy forgatjuk a szót / (gondolod), zúg az elmebaj egy olyan térben, amely a városé / és nem az emberé (ki halott). / Nézed, csak azért, mert mindketten profik vagytok, és / nem akarod ebben a pozitúrában elveszíteni türelmed, amely felér azzal, ahogy / reggel zoknit (gyerek) húzol ki / az ágy alól a dobozok közül, és közben eszedbe jut, mit mondott Anna / ’Gyerünk, padlógáz!’”

 

A Kistehén 2010-ben alakult a Kistehén Tánczenekar utódaként. Kollár-Klemencz László a klasszikus zenét ötvözi ebben a formációban a Kistehén eredeti, játékos, ironikus, borús és humoros zenei világával.

A zenekar tagjai: Kollár-Klemencz László, Kollár-Klemencz Gergő, Bujdosó János, Vajdovich Árpád, Schvéger Zoltán, Hárságyi Péter.

 

moderator: Lévai Balázs